Przylądek smaku

Krzątanie się w kuchni i przygotowywanie rozmaitych dań jest jednym z moich ulubionych zajęć. Cenię sobie zdrową kuchnię - zwłaszcza według zasad 5 przemian - która nie tylko jest smaczna ale też pomaga na wiele dolegliwości. W "Przylądku smaku" będę publikować moje ulubione przepisy, które dają radość jedzenia. :)

Szybkie kanapki z cukinią - wg przepisu mojej przyjaciółki
Będziesz potrzebować:
- kilka kromek chleba
- oliwę z oliwek
- kawałek cukini
- ser camembert (ewentualnie inny ser, który lubisz)
- pesto
- przyprawy, które lubisz - ja dodałam bazylię
Proste przygotowanie:
Chleb skraplamy oliwą z oliwek. Następnie układamy plasterki cukinii (wcześniej można ją trochę podgrillować), które smarujemy pesto. Na tym układamy pokrojony w plasterki ser, posypujemy przyprawami i wkładamy na 5-10 minut do piekarnika - tak aby podpiekł się chleb i stopił ser.

                                                      
                                                        Polenta z brzoskwiniami na słodko
(ulubione śniadanie mojego narzeczonego wg pięciu przemian) :)
o - do gotującej się wody (około 1l - na 2,3 osoby)
z - dodawać - ciągle mieszając - kaszkę kukurydzianą (około 250 g)  i gotować około 20 minut
przyprawić masłem lub śmietaną (ja osobiście wolę masło, jednak jeśli kaszka zrobi się za gęsta wówczas dodanie śmietany spowoduje, że będzie rzadsza)
dodać słód jęczmienny lub syrop klonowy - (często dodaję zamiast tego cukier trzcinowy)
następnie trochę cynamonu
m - kardamonu
w - odrobinę soli
d - i na koniec skroplić kilkoma kroplami soku z cytryny i dobrze wymieszać
Osobno przygotować kompot:
o - w gorącym garnku 
z - przez kilka minut gotować rodzynki w soku z jabłek lub moreli
dołożyć drobno pokrojone brzoskwinie lub nektarynki i podgrzać (około 3-5 minut, tak aby świeże owoce miały w sobie jak najwięcej witamin)
Następnie nałożyć na rozłożona na talerze polentę i posypać prażonymi orzechami (jeśli lubisz).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz